Sponsorluk lisansı Birleşik Krallık dışından işçi çalıştırmayı planlayan herhangi bir işveren için bir sponsorluk lisansı alınması gereklidir.
Sponsor lisansı ile Birleşik Krallık merkezli işletmeler, Birleşik Krallık’a çalışma vizesi (Nitelikli İşçi vizesi ve mevsimlik işçi vizesi gibi) ile gelen uygun uluslararası işçilere Sponsorluk Sertifikaları (CoS) verebilirler.
Bu nedenle sponsor lisansları, İngiltere merkezli işletmelerin ihtiyaç duydukları personeli ihtiyaç duyduklarında başka bir ülkeden işe alabilmelerini sağlamak için önemli olanak sunar.
Sponsorluk lisansı başvuru süreci cddi ve özenli çalışmayı gerektirir. Sponsor Lisansınızın geçerliliğini korunması İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği kurallara bağlı kalmanız beklenir. Sponsor lisansı uyumluluğu, insan kaynakları süreçlerinizin ve prosedürlerinizin İçişleri Bakanlığı’nın gerekliliklerine uygun olarak sorunsuz ve etkili bir şekilde çalışması gerekir.
Sponsor lisansları 4 yıllık bir süre için verilir ve bu noktada işverenlerin yenileme için başvurması gerekir.
Sponsorluk Lisans Şartları
Sponsorluk lisansı alabilmek için, başvuruda bulunan kuruluşun aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerekir:
– Birleşik Krallık’ta yasal olarak faaliyet göstermeli ve göçmenlik suçları veya dolandırıcılık gibi suçlara karışmamış olmalı
– Son 12 ay içinde iptal edilmiş sponsor lisansı olmamalı
– Sponsorluk sürecini takip edecek işletme içerisinden güvenilir bir çalışana sahip olmalı
– Lisanslı bir sponsor olarak yükümlülüklerinizi sürekli olarak verimli bir şekilde yerine getirmenize izin veren yeterli bir insan kaynakları sistemine sahip olmalı
Sponsorluk Yönetimi Gereksinimleri
İçişleri Bakanlığı, sponsor lisansı talep eden şirketin sponsorluk görevlerinin yalnızca farkında olmakla kalmayıp, aynı zamanda bu görevleri yerine getirebilecek durumda olduğundan da emin olmalıdır. Pratik anlamda, sponsorluk görevlerinizi yerine getirmek, işletmenizde aşağıdakileri gerçekleştirmek için bir sisteme sahip olmanız gerektiği anlamına gelir:
– Sponsorluk yönetim sisteminin (SMS) doğru kullanılmasını sağlamak
– Sponsorlu çalışanların başvuracakları Birleşik Krallık sponsorluk vizesi için gereken becerilere ve kriterleri değerlendirebilmek
– Çalışma hakkı kontrollerini gerçekleştirilmesi
– Yurtdışından işçilerin işe alınmasıyla ilgili belirli belgeleri kontrol edin ve saklayın
– Süreçle ilgili gelişmelerin ve değişikliklerin Home Office’e bildirilmesi – yani sponsor olunan bir çalışan ayrılırsa veya işte belirli değişiklikler olursa.
Mevcut sistemde, yurtdışından bir işçiye iş teklif edilmeden önce işi yapmak için İngiltere oturumlu bir işçinin uygun olup olmadığını kontrol etmek için Yerleşik İşgücü Piyasası Testi (RLMT) gerçekleştirme zorunluluğu artık kaldırılmıştır.
Sponsorluk Lisansı Türleri
Mevcut iki ana sponsor lisansı türü vardır: işçi lisansı ve kısa süreli (geçiçi) işçi lisansı. Sponsor lisansı için başvuran işletmeler, başvurularını yaparken hangi türe ihtiyaç duyduklarını belirtmeli ve yalnızca kendilerine verilen lisans türüne göre uluslararası personel istihdam etmelidir.
İşçi Lisansı
Kısa süreli, uzun süreli veya sürekli olarak nitelikli uluslararası işçi çalıştırması gereken işverenlere “İşçi” lisansı verilir. Çalışan lisansları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi belirli kategori için mevcuttur:
Nitelikli İşçi (Skilled Worker) – nitelik ve maaş gerekliliklerini karşılayan çalışanlar için
Kıdemli veya Uzman Çalışan Vizesi (Senior or Specialist Worker) – mevcut çalışanlarını İngiltere’deki bir şubeye veya yan kuruluşa transfer etmek isteyen çok uluslu kuruluşlar için ( Şirket İçi Transfer ( Intra-company Transfer ) vizesinin yerini almıştır
Din Bakanı (Minister of Religion) – Birleşik Krallık’a dini bir kuruluşta çalışmak üzere gelen uluslararası adaylar için
Uluslararası Sporcu (International Sportsperson) – Birleşik Krallık’ta çalışmak isteyen uluslararası seçkin sporcular ve antrenörler için
Kısa Süreli (Geçici) İşçi Lisansı
“Kısa süreli işçi” lisansı, İngiltere merkezli işverenlerin, gönüllüler de dahil olmak üzere kısa süreli geçici olarak uluslararası personel istihdam etmesine olanak tanır. Geçici işçiler, çeşitli işçi kategorileri için aşağıdaki şekilde mevcuttur:
Yaratıcı İşçi (Creative Worker) – 2 yıla kadar Birleşik Krallık’a gelen yaratıcı endüstride çalışanlar (örneğin şovmenler) için
Yardım Çalışanı (Charity Worker) – bir hayır kurumunda 1 yıla kadar gönüllü çalışan işçiler için
Din Görevlisi (Religious Worker) – Birleşik Krallık’taki bir tarikat veya kuruluş tarafından 2 yıla kadar istihdam edilenler için
Devlet Onaylı Değişim (Government Authorised Exchange) – 1 yıla kadar iş deneyimi için Birleşik Krallık’a gelenler veya 2 yıla kadar araştırma projeleri veya eğitim üzerinde çalışanlar için (bu program kısa vadeli bilgi alışverişini sağlamak içindir)
Uluslararası Anlaşma (International Agreement)– uluslararası bir anlaşma veya kanunla ilgili bir iş için Birleşik Krallık’a gelen uluslararası işçiler için (örneğin denizaşırı bir hükümet için)
Mezun Stajyeri (Graduate Trainee – Global Business Mobility) – bir lisansüstü eğitim programı kapsamında işverenlerinin İngiltere’deki bir şubesine geçiş yapan uluslararası personel için
Hizmet Sağlayıcı (Service Supplier – Global Business Mobility) – bir Birleşik Krallık şirketine 6 veya 12 aya kadar hizmet sağlamak üzere bir sözleşme üzerinde çalışmak üzere Birleşik Krallık’a gelen uluslararası işçiler içindir.
Uluslararası Genişletme Çalışanı (UK Expansion Worker – Global Business Mobility) – denizaşırı bir işletmenin yeni bir şubesini veya yan kuruluşunu kurmak üzere Birleşik Krallık’a gönderilen uluslararası işçiler için
Geçici İşçi (Secondment Worker – Global Business Mobility) – “yüksek değerli bir sözleşme” kapsamında farklı bir Birleşik Krallık işletmesinde çalışmak üzere denizaşırı ülkelerden transfer olan uluslararası işçiler için
Mevsimlik İşçi (Seasonal Worker) – “yenilebilir tarım” alanında 6 aya kadar çalışmak üzere Birleşik Krallık’a gelen uluslararası işçiler için (ör. meyve ve sebze toplama)
Başvuru sürecinin bir parçası olarak işletmeler, hangi geçici işçi lisansı kategorisine ihtiyaç duyduklarını belirtmelidir. İhtiyaçlarınıza ve uygunluğunuza bağlı olarak, işçi ve geçici(kısa süreli) işçi lisanslarının birden çok alt kategorisine başvurabilirsiniz.
Sponsorluk için gerekli evraklar
İşinize ve ihtiyacınız olan lisansın türüne bağlı olarak, aşağıdaki belgelerden bazılarını veya tümünü göndermeniz istenebilir :
1. Muhasebeciden aşağıdakileri teyit eden mektup:
Şirketin kuruluş tarihi
Şirketin adresi
İşveren listesi – veya yönetim şeması
2. HM Gelir ve Gümrük Vergisi Beyannamesi belgeleri (HM Revenue and Customs Tax Return documents)
Şirket Sertifikası (Company House) kuruluş tarihi
HMRC – Kişiye Özel Vergi Mükellefi Referans numarası (Unique Taxpayer Reference number: UTR number)
CT600 Şirket Vergi düzenlemesi (Company Tax)
SA300 Kişiye özgü vergilendirme (Self Assessment)
3. Mali yılı tarihine göre Finansal İşletme hesapları
4. İşletme hesaplarını hazırlayan Muhasebeciden onay. İşletme hesapları için mali yılın HMRC’ye sunulması gerekmektedir.
5. Kamu Mali Sorumluluk Sigortası Sertifikası (Certificate of Public Liability Insurance)
6. En son vergı yılına aıt mali yılı için Ticari Cari Banka Hesap Tabloları
Sponsordan aşağıdakileri içeren detaylı mektup;
Neden bir sponsor lisansı için başvuruyorsunuz?
Hangi sektörde faaliyet gösteriyorsunuz.?
Açılış/çalışma saatleriniz nelerdir?
Adayların iş unvanı ve görevleri ne olacak?
Asgari ücret garanti olacaktır.
Adayın beceri, deneyim ve nitelikleri
Sponsor lisansıyla ilgili sorularınız için 0208 807 1676 ve +44 7903 567 982 numaralı telefonlardan veya enquiries@advantagesolicitors.com adresinden email yoluyla bize ulaşabilirsiniz.